multi-unit

With 2 Elements, controls for Mixer aren’t working OR they’re controlling wrong Mixer

This post addresses possible issues when using 2 Elements at the same time and routing audio through the low-latency mixers in the Element Control app. If you aren’t using 2 Elements together or if you are, but you’re not using any of the mixers built into Control (Element latency is low enough, the majority of use-cases don’t require using these mixers), then this post does not apply.

Issue(s):

  • Audio not showing up on correct Mixer Master meters-OR-not showing up at all in the Mixer Master meters.
  • Mixer controls, such as faders, pans, mutes, and solos do not affect the audio
  • Mixer controls for one Mixer seem to be affecting another Mixer

 

Solution:

  • Assuming both units are showing up correctly in the Element Control software, verify that the input signal is showing up on the correct channel(s) meters at the top of the Control window.
  • The next thing to check would be the optical cables that connect the 2 units. These cables are essential for properly clocking the units together and transferring audio back and forth across the built-in low-latency mixers of each unit. If the cables aren’t connected properly, you could experience the issues above or even only one unit showing up on your Mac.
  • Double-check that you have connected optical cables from Unit A’s optical output(s) to Unit B’s optical input(s) and from Unit B’s optical output(s) to Unit A’s optical input(s). Remember that if you’re using 2 Element 88s, you will need 4 optical cables since there are 4 ports on each unit. Make sure that the cables are connected correctly. It is very easy to accidentally connect them in the wrong order.
  • If you need to disconnect/reconnect or switch around any optical cables, make sure to restart the Mac after doing so.

Setting up the different audio modes of Symphony I/O MkII

Audio Modes of Symphony I/O MkII

 

Symphony I/O MkII in THUNDERBOLT mode
•    Download the installer package (www.apogeedigital.com/support/symphony-io-mk-ii) and run the Symphony I/O MkII installer. After connecting unit to Mac and powering up, update the firmware if prompted.
•    The Symphony I/O MkII’s parameters can be controlled from the front-panel touchscreen, the Symphony Control app that gets installed in your Applications folder, and the optional Apogee Control hardware remote.
•    If your unit has both a Thunderbolt card and a Pro Tools HD option card installed, read the Symphony I/O MkII in PRO TOOLS HD mode section below.

 

Using 2 units together in Thunderbolt mode:

Make sure you are using the Symphony I/O Release 3.0 (or greater) software/firmware. Multi-unit functionality will not work in older releases. Download the latest installer here: www.apogeedigital.com/support/symphony-io-mk-ii

•    Connect a Thunderbolt cable from the Mac to either Thunderbolt port of the unit intended to be the Master Unit A. Using a 2nd cable, connect from the remaining TB port on Unit A, to either of the Unit B’s TB ports.
•    Connect a BNC Word Clock cable from the Master unit’s (Unit A) Word Clock output port to the second unit’s (Unit B) Word Clock in port.
Symphony I/O MkII in PRO TOOLS HD mode

•    A unit with only a Pro Tools HD option card installed will startup, by default, in Pro Tools HD mode. Parameters will be controlled from Pro Tools HD software and from the Symphony I/O MkII’s front-panel. There is no need to install any Apogee software. The Symphony Control software and optional Apogee Control hardware remote can not be used when a unit is in Pro Tools HD mode.
•    When using multiple Symphony I/O MkII units in Pro Tools HD mode, the unit connected to Port 1 of an HD Native PCIe card or HD Native Thunderbolt box will need to have 2 i/o modules installed for the system to function properly.
•    If the unit has both a Pro Tools HD option card and a Thunderbolt card installed, go to the Configuration tab of the Settings page on the front-panel and confirm the Audio Interface Mode is set for Pro Tools HD. If the Audio Interface Mode button says Thunderbolt, tap the button and then tap Yes in the dialog to change modes. To go back to Thunderbolt mode, follow these steps again.

 

 

 

Symphony I/O MkII in STANDALONE mode

Make sure you are using the Symphony I/O Release 3.0 (or greater) software/firmware. Standalone functionality will not work in older releases. Download the latest installer here: www.apogeedigital.com/support/symphony-io-mk-ii
•    You can use the Symphony I/O MkII as a Standalone converter out of the box without installing any software (keep in mind that you will need to install the software before connecting it to your Mac). When the Symphony I/O MkII is not connected to a Mac, it functions in Standalone mode. Standalone mode is only accessible when the unit is in Thunderbolt mode and disconnected from the Mac.
•    You will need to engage the Standalone routing by going to the Configuration tab of the Settings page on the front-panel and tapping the Engage button and making the routing selection(s):